Cover photo for Tranh Ngọc (Lý) Lê's Obituary
Tranh Ngọc (Lý) Lê Profile Photo
1961 Tranh 2023

Tranh Ngọc (Lý) Lê

December 20, 1961 — June 11, 2023

Worcester

Tranh Ngọc (Lý) Lê, 61, peacefully passed away in her home on Sunday, June 11, 2023, surrounded by her loving family. Visiting hours will be held at Callahan, Fay & Caswell Life Celebration Home, 61 Myrtle Street, Worcester, MA on Friday, June 16th from 4:00 pm until 8:00 pm. A funeral service will be held Saturday, June 17th at 9:00 am in the Rural Cemetery Chapel, 180 Grove Street, Worcester. In lieu of flowers, the family is requesting the honor of your presence.

 

Tranh Ngọc Lý (61) was born in Vietnam, where she worked as a primary school teacher as head of the department teaching 1st, 2nd, and 3rd graders, she was a talented singer, an incredible cook, loved by the local community, was very well known for her tailor-ship, who later worked as a nail technician. Her craft extended into the United States after she met her husband Điệp Ngọc Lê (70) where they opened a tailoring store together named “Song-Ngọc”. Tranh and Điệp shared the same middle name, so they chose “Song” meaning “pair/twin” and “Ngọc” meaning “gem” as their middle names. Soon after, when Tranh gave birth to her only daughter Helen Ngọc Lê (24), both she and her husband decided Helen’s Vietnamese name would be after their store (Lê Song-Ngọc). Tranh was devoted to being an incredibly supportive and sweet mother, wife, sister, friend, and teacher. She was known to be a gentle, elegant, and selfless person. Unfortunately, despite living a healthy life, her battle with stage IV lung cancer was discovered at the start of 2021. She had pulled out a strong fight since then. In the time having known her, her long-term and short-term care team at UMass Memorial had expressed so much love for Tranh. Her light-heartedness, humor, and energy were infectious. They would say, “She’s so sweet, she’s my favorite, she’s so adorable, she’s so funny.” In her final days at home she radiated and overflowed with so much love and peace you could tell there was an incredible energy that surrounded her. Guests who walked into the room to greet her have shared they could not help but feel the love and beauty at home. She spent her time at home singing karaoke, smiling making little finger hearts, and reminiscing her life with close loved ones surrounded by walls of flowers and balloons. She was so happy to have been met with so much love in the last month of her life. One of her last few wishes was to ensure we spread awareness of lung cancer and to advocate for methods of early detection. May her love continue to live within us today and tomorrow.

 

CÁO PHÓ

 

Gia đình chúng tôi vô cùng thương tiếc báo tin

 

Hương Linh: Lý Ngọc Tranh

Sinh Năm: 1961 - Nguyên Quán: Sóc Trăng, Việt Nam

 

Đã từ trần lúc 10:45pm, ngày 11/06/2023

 

(Nhằm ngày 24 tháng 04 âm lịch)

 

Hưởng Dương: 63 tuổi

Linh cữu quàn tại: Callahan, Fay & Caswell Life Celebration Home

61 Myrtle Street, Worcester, Ma

 

Thăm Viếng

lúc : 4pm-8pm, ngày 16/06/2023

 

Trung Tâm Hỏa Táng: Rural Cemetery Chapel, 180 Grove Street, Worcester, Ma

Ngày 17/06/2023

Lễ cầu siêu lúc: 9am-12pm, sau đó hỏa tang.

 

Trong lúc tang gia bối rối không tránh khỏi những thiếu sót kính xin quý vị niệm tình tha thứ.

 

Tang gia đồng kính báo.

 

Xin miễn chấp điếu và vòng hoa.

 

Tranh Ngọc Lý (61) sinh ra tại Việt Nam, nơi cô làm việc là một giáo viên tiểu học và là khối trưởng giảng dạy cho học sinh lớp 1, 2 và 3. Cô hát rất hay và năng động được đồng nghiệp hết mực yêu mến, cô có tài nấu ăn rất giỏi và cũng rất nổi tiếng khi là một thợ may. Sau đó, cô cũng làm nghề thợ làm móng tay tại Mĩ. Sở trường của cô cũng được phát huy sau khi cô tới Hoa Kỳ gặp chồng mình, Điệp Ngọc Lê (70), họ cùng mở một cửa hàng bán quần áo có tên là "Song-Ngọc". Tranh và Điệp có cùng chữ lót trong tên, vì vậy họ đã chọn từ "Song" có nghĩa là "đôi/ cặp" và "Ngọc" có nghĩa là “viên ngọc” làm tên đệm. Ngay sau đó, khi cô Tranh sinh người con gái duy nhất của mình là Helen Ngọc Lê (24), cả hai quyết định đặt tên tiếng Việt cho Helen theo tên của cửa hàng của họ (Lê Song-Ngọc). Tranh là một người mẹ, người vợ, người chị, người bạn bè và là một giáo viên tận tụy, luôn giúp đỡ mọi người với tính tình hòa đồng, dễ thương. Cô được biết đến là một người tốt bụng, thanh lịch và rộng lượng. Rất tiếc, mặc dù sống một cuộc sống khỏe mạnh cho đến khi căn bệnh ung thư phổi giai đoạn IV của cô đã được phát hiện vào đầu năm 2021. Cô đã chiến đấu mạnh mẽ từ đó. Trong thời gian cô ngã bệnh, đội ngũ chăm sóc dài hạn và ngắn hạn tại UMass Memorial đã thể hiện rất nhiều tình yêu dành cho Tranh. Tính vui vẻ, hài hước và năng lượng của cô được lan tỏa. Họ thường nói: "Cô ấy hiền quá! Cô ấy là người yêu thích của tôi! Cô ấy dễ thương quá! Cô ấy rất vui tính!". Trong những ngày cuối đời tại nhà, cô ấy tỏa ra năng lượng tràn đầy sức sống, bạn có thể cảm nhận được một năng lượng đáng kinh ngạc vây quanh cô ấy. Những khách mời đi vào phòng để gặp mặt đã chia sẻ rằng họ không thể không cảm nhận được tình yêu thương và vẻ đẹp trong ngôi nhà. Cô dành thời gian đó ở nhà để hát karaoke, cười tươi và tạo hình trái tim nhỏ bằng ngón tay để chụp ảnh và hồi tưởng về cuộc sống cùng những người thân yêu thân thiết, được bao quanh phòng bởi những tường hoa và bóng bay. Cô ấy rất hạnh phúc khi được gặp gỡ những người thân thương, họ hàng xa trong tháng cuối đời của mình. Một trong những nguyện ước cuối cùng của cô là đảm bảo chúng ta lan tỏa nhận thức về căn bệnh ung thư phổi và ủng hộ việc thăm khám bệnh để phát hiện sớm. Mong rằng hình ảnh và tình yêu thương cô sẽ tiếp tục sống trong chúng ta hôm nay và ngày mai. 

 

To order memorial trees or send flowers to the family in memory of Tranh Ngọc (Lý) Lê, please visit our flower store.

Guestbook

Visits: 582

This site is protected by reCAPTCHA and the
Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Service map data © OpenStreetMap contributors

Send Flowers

Send Flowers

Plant A Tree

Plant A Tree